Trüften elde edilen gelirle burs verilecek
Dünya’nın en pahalı yiyecekleri arasında boy gösteren trüf mantarı, Muğla’da yetiştirilerek, mantardan elde edilen gelirle de öğrencilerin eğitim masrafları için bir burs fonu oluşturulacak.
Muğla’nın Ula ilçesinde, dünyanın en pahalı tarım ürünleri arasında bulunan “siyah trüf mantarı” yetiştirilecek. Üstelik, bir vakıf yatırımı olan işletmeden elde edilecek gelirlerle eğitim bursu verilecek. Türkiye’nin en büyük trüf mantarı yatırımı eğitim bursu vermek amacıyla bu ay içinde kurulan EGET Vakfı’nın kurucuları tarafından vakfedilen EGET Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesinde yetiştirilecek.
Köklerine ilk siyah trüf (tuber melanosporum) aşılanmış meşe fidanları dikildi. İlk ürünler, 2019 yılında alınacak. Siyah trüf mantarlarının kilosu 1000 Avro dolayında olduğu kaydedildi.
EGET Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesi’nde ilk fidanların dikilmesi nedeniyle düzenlenen törene, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Eski Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve CHP Muğla 22. Dönem Milletvekili Gürol Ergin ile fidan dikmek için gelen çok sayıda gönüllü de katıldı. Vakıf kurucularından Özlem Uzman, işletmelerden elde edilen gelirlerin eğitim bursu amacıyla kullanılacağını vurguladı ve “Eget Vakfı Muğla’daki yapılanmasını tamamlamasının ardından, ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ana kolda gelişim göstermeyi planlamakta. Ulusal düzlemdeki projeleri başka illerde de şubeler açarak, organik tarım, ekoloji, geriatri, alternatif turizm alanlarında toplumu aydınlatıcı etkinlikler düzenlemek ve örnek işletmeler kurmanın yanı sıra vereceği eğitim burslarını yaygınlaştırmak olacak. Uluslararası düzlemdeyse, konularının uzmanı bilimcilerle işbirliğine giderek, ilgilendiği alanlar çerçevesinde gelişimlerin ülkemizde de yaygınlaştırılmasını sağlayacak” dedi.
Eget Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesinde dikilen meşe fidanlarının, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’nun denetiminde siyah trüf mantarıyla aşılandığı belirtildi. Eget Vakfı tarım işletmesinde trüf ile birlikte yan ürün olarak lavanta ve lavanta balı da üretilecek.
Vakıftan verilen bilgide, tarım işletmesinin tam verimli olduğu dönemde, sadece siyah trüf mantarından yıllık 600 bin TL’ye kadar gelir elde etmesi hedeflendiği vurgulandı. Toplam 200 bin metrekare (200 dönüm) alanda fidan ekimi yapılacak araziyle, Türkiye’nin en geniş trüf mantarı üretimi yatırımının yapıldığı vurgulandı.Özlem Uzman ve Safai Özer’in bağışlarıyla kurulan EGET Vakfı, kurucular tarafından satın alınarak vakfa verilen turizm, geriatri faaliyetleri için Muğla’nın Ula ilçesi, Elkin ile Böbecen bölgesinde, tarımsal faaliyet için de Armutçuk Köyü yakınlarında iki ayrı arazisi bulunuyor.