Trüf Mantarı işletmesi kuruldu EGET Vakfı Armutçuk köyünü pilot bölge seçti

,

Kuruluş işlemlerinin son evresine gelmiş olan Eget Vakfı, 24 Mayıs Pazar günü siyah trüf sporları ile enfekte edilmiş meşe fidanlarını Muğla-Ula’da toprağa aktardı.

Ekonomik sıkıntılarından dolayı öğrenim görme zorluğu çeken lise ve üniversite öğrencilerine burs vermeyi asal amaç edinen Eget Vakfı yöneticileri, vakfa döner sermaye yaratmak üzere, iktisadi işletmeler kurmayı kaçınılmaz saydıklarını belirtmekte. Vakfın ilk tarım işletmesi, Muğla- Ula, Armutçuk Köyü’nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’nun denetiminde yeştirilmiş olan meşeleri toprakla buluşturdu.

20,000 m2’lik işletmede trüf ile birlikte yan ürün olarak lavanta ve lavanta balı da üretilecek.

24 Mayıs Pazar günü, tarlaya aktarılmış olan fidanların dikimi, bu etkinliğe katılanlarca gerçekleştirildi.

İlk trüf mantarlarını 2019 yılında hasat edecek olan Eget Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesi’nce 2025 yılından itibaren yıllık 200 kg mantar üretimi hedeflenmekte.

Dünya piyasalarında, ortalama olarak 1000 Euro’ya alıcı bulan siyah trüf (tuber melanosporum), vakfa, yılda yaklaşık 600.000 TL getiri sağlayacak.

Eget Vakfı, organik tarım ve geriatri odaklı turizm işletmeleri de kurmayı planlamakta. Muğla Büyükşehir Belediyesi imar çalışmaları kapsamında değerlendirmeye sundukları bu işletmeleriyse 200.000m2’den geniş bir alanda konuşlandırmayı planlamakta.

Vakıf kurucularından Özlem Uzman’ın yaptığı yazılı açıklamaya göre Eget Vakfı Muğla’daki yapılanmasını tamamlamasının ardından, ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ana kolda gelişim göstermeyi planlamakta. Ulusal düzlemdeki projeleri başka illerde de şubeler açarak, organik tarım, ekoloji, geriatri, alternatif turizm alanlarında toplumu aydınlatıcı etkinlikler düzenlemek de planlanan tasarılar arasında.

Uluslararası düzlemdeyse, konularının uzmanı bilimcilerle işbirliği yapılarak gelişimlerin ülkemizde de yaygınlaştırılması sağlanacak.

Kaynak:Muğla Devrim