Trüf Mantarı eğitim bursu olacak

,

Dünyada sosyete yemeği olarak bilinen, Avrupa’da zengin mutfaklarını süsleyen ve pazar payı 6 milyar doları bulan Trüf Mantarının Türkiye’de ekonomik olarak yetiştirilmesi için çalışmalar hızlandı.

Muğla’nın Ula ilçesinde, dünyanın en pahalı tarım ürünleri arasında bulunan “siyah trüf mantarı” yetiştirilecek. Bir vakıf yatırımı olan işletmeden elde edilecek gelirler maddi durumu yetersiz öğrencilere eğitim bursu olarak verilecek.
İLK ÜRÜNLER 2019’DA TOPLANACAK
Türkiye’nin en büyük trüf mantarı yatırımı, eğitim bursu vermek amacıyla kurulan Vakıf işletmesi tarafından gerçekleştirilecek. Maddi durumu yetersiz olduğu için okuyamayan her seviyedeki öğrenciyi desteklemek amacıyla kurulan EGET Vakfı, Muğla’nın Urla ilçesinde Armutçuk Tarım İşletmesinde Trüf mantarı yetiştirecek. İlk ürünler, 2019 yılında alınacak. Yer altında büyüdüğü ve kömüre benzediği için ‘kara elmas’ olarak da adlandırılan trüf mantarlarının kilosu 1000 Euro’ya alıcı buluyor.
ÖNCE TRÜF SONRA LAVANTA BALI
EGET Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesinde dikilen meşe fidanları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu’nun denetiminde siyah trüf mantarıyla aşılandı. EGET Vakfı tarım işletmesinde trüf ile birlikte yan ürün olarak lavanta ve lavanta balı da üretilecek.
20 DÖNÜM ARAZİDE YILLIK 600 BİN LİRALIK MANTAR ÜRETİLECEK
Vakıftan verilen bilgide, tarım işletmesinin, sadece siyah trüf mantarından yıllık 600 bin TL’ye kadar gelir elde etmeyi hedeflediği vurgulandı. Toplam 20 bin metrekare (20 dönüm) alanda fidan ekimi yapılan araziyle, Türkiye’nin en geniş trüf mantarı üretimi yatırımının yapıldığı belirtildi.
ÖĞRENCİYE ‘TRÜF’ BURSU
Vakıf yetkilileri, vakfın değiştirilmesi tekli edilemez kuruluş amacının eğitim bursu sağlamak olduğunu belirterek, “Türkiye’de hem trüf mantarı yetiştiriciliğini sağlamak hem de binlerce öğrenciye eğitim bursu vermek” dedi. Bu uygulama ile ilk kez bir bitkisel üründen sağlanan gelir eğitim bursu olarak verilecek.
TÜRKİYE İKLİMİ ÇOK UYGUN
Dünyada Trüf Mantarı en çok Fransa’da üretiliyor. Fransa’yı, İspanya ve İtalya takip ediyor. Türkiye’de ise Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz’in bazı bölgelerinde yetiştiği belirlendi. Trüf mantarının tanınırlığını artırmak ve ekonomik bir ürün haline getirilmesine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öncülük ediyor.

Kaynak:Sabah Gazetesi