Öğrenciye Destek, Çiftçiye Örnek, Türkiye’ye Kıvanç – ÖZEL HABER
Eğitim, Geriatri Ekolojik Tarım Turizm (EGET) Vakfı, dar gelirli öğrencilerin üniversite eğitiminden kopmaması amacıyla kuruldu. Kurucular, Özlem Uzman ve Safai Özer, Vakfın ilerdeki yıllarda da düzenli bir gelirinin olmasını, bir olmazsa olmaz saydı. Bu karar doğrultusunda, öncelikle, Muğla – Menteşe ilçesinde, Armutçuk Mahallesi’nde, bir tarım işletmesi kurabilmek üzere arazi satın alarak Vakfa bağışladılar.
EGET Vakfı, 2015 yılında kurulan genç bir vakıf olmasına karşın, halen 48 öğrenciye burs veriyor. Bursiyer sayısı az değil. Sanıldığının aksine, yıllardır bağış toplayan, ciddi akarlara sahip vakıf ve derneklerin, holding ve varlıklı şahısların adlarına kurulan vakıfların toplam bursiyer sayısı dahi binli sayılarda bulunuyor. EGET Vakfı, bütün kazancını bursa ayıran bir kuruluş. Çalışanlar dışında, Yönetim Kurulu üyeleri hiçbir ücret almıyor.
EGET Vakfı’ndan örnek bir duyarlılık: Burs alacakları belirlemek için özel yazılım geliştirildi
EGET Vakfı, burs alacak kişileri belirlemekte mümkün olduğunca yansız olabilmek için, özel bir yazılım oluşturdu. EGET Vakfı kurucuları tarafından finanse edilen bu yazılım, başvuruda sorulan sorulara verilecek yanıtlara göre sıralama yapıyor. Bilgisayar sıralaması ardından, öğrencilerin beyanlarını belgelemeleri isteniyor. Yazılıma, dilenirse, belli öncelikler de tanımlanabiliyor. Örneğin EGET Vakfı, eşitler içinde kız öğrencilere avantaj sağlayan bir sıralama kullanıyor. Yazılım gelişmiş özellikleriyle şu ânda alanında tek sayılır. Vakıf, benzer kuruluşların bu programı kendilerinden kiralayabilmelerine de sıcak bakmakta.
Salgında gelir kaybı yüksek, dar gelirli öğrencilerin eğitimde kalma sorunu sandığınızdan fazla
Vakıf Kurucusu, EGET Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, çalışmalarına yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeterli mali desteği olmadığı için başarısız olan, eğitime başlayamayan, eğitimden kopan gençler sorunu, sandığınızdan çok daha büyük. Her yıl burs başvuruları sırasında büyük üzüntü yaşıyoruz. Henüz ülke geneline yayılmamış bir vakıfız ve sınırlı duyurularımıza rağmen, şu son üç yılda, yirmi beş binden fazla gencimiz burs için başvuruda bulundu. Yazılımımızdaki sorulara verilen yanıtları gördükçe, yardım edemeyeceğimiz, gücümüzün yetemeyeceği öğrencilerimiz için büyük üzüntü hissediyoruz. Sorun sandığınızdan daha derin. Bu yıl salgın nedeniyle işçiler, çiftçiler, dar gelirliler, büyük gelir kaybına uğradılar. İşsizlik oranı yükseldi. Korkarız ki önümüzdeki yıllarda da üniversiteyi kazandığı halde gidemeyecek, eğitimi terk edecek çok sayıda öğrenci olacak. Deneyimlerimiz bunu gösteriyor. Her yıl on binlerce öğrenci, sadece mali imkansızlıklardan dolayı, üniversite eğitimini yarıda bırakıyor. TBMM verilerine göre açık öğretim dahil 2017-2018 döneminde eğitimi terk eden üniversite öğrencisi sayısı 408 bin kişi. Bu gençler arasında çok başarılı öğrenciler olduğu kesin. Kabul edilemez bir durum. Hepimizin, her birimizin, gençlerimizi eğitim kurumlarında tutabilme sorumluluğu var oysa.”
Vakıf Kurucusu, EGET Mütevelli Heyet Başkanı Safai Özer da şu değerlendirmelerde bulundu: “EGET Vakfı, bütün gelirlerini eğitim bursuna aktarıyor. Gelir elde etmek için çaba harcarken, ülkemiz çiftçisinin gelirini artıracak yöntemler geliştiriyoruz. “Lavanta tarımı…” derken, EGET TEN aracılığıyla, tarıma dayalı sanayinin en güzel örneklerinden birini verdik; Kozmetik ürünleri üretir olduk. Şimdi de zeytinyağımız, uluslararası bir ödül aldı; Türkiye’ye kıvanç olduk. EGET Vakfı’nın her türlü geliri, burslara ayrılıyor. Vakfımıza yapılan her katkı, alınan her ürün, öğrencilerin hayata tutunması için bir destek sağlamakta. EGET Vakfı gelir elde etsin diye girişimlerde bulunurken, kendi dışımızdaki üreticiler için de alabildiğine yararlı oluyoruz. EGET Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesi’nin çevresinde, geçen yıl, lavantaların çiçeklenme döneminde, gezici arıcıların altı yüzden çok kovanı bulunuyordu. Ege ve Akdeniz kıyı kentlerinde de lavantadan ürün elde edilebileceğini bire bir kanıtladık. Yörede, bizi örnek alan aromatik bitki üretim işletmeleri, kooperatifleri kurulur oldu. Büyükşehir Belediyesi,bir aromatik yağ damıtma merkezi kurma gereği duydu. Doğal lavanta yağının, çok kaliteli kozmetik ürünlere dönüşeceğini, böylece, üreticinin gelirinin kat be kat artabileceğini, ürünlerimizle gözler önüne serebildik.”
EGET Gıda: Japonya’dan ödüllü zeytinyağı
EGET Vakfı’nın tarım, kozmetik ve gıda ürünleri “Doğadan size, sizden eğitime” sloganıyla hem kendi online mağazasında, hem de büyük sanal mağazalarda tüketicilerle buluşmakta. EGET Gıda sayfalarında, iyi tarım ilkeleriyle üretilmiş lavanta balı, püren balı ve EGET Vakfı’nın EGET KUZLUK isimli özel sıkım gurme zeytinyağları bulunuyor. EGET Vakfı, pazarlamaya geçişinin henüz ikinci yılında, zeytinyağında, ülkemize bir de kıvanç yaşattı: Dünyanın en prestijli ve uluslararası boyuttaki erken hasat soğuk sıkım zeytinyağları yarışması olan ‘Olive Japan 2020’de EGET KUZLUK gurme zeytinyağı, yarışmaya katılan 700 firma ve iki binden fazla marka arasında, “gümüş madalya ödülüne layık bulundu. Türkiye’den katılan markalar, bu yıl toplam 19 madalya kazandılar. EGET Gıda’da (eget.com.tr/mağaza) püren ve lavanta balları ile EGET KUZLUK zeytinyağı, gurme tatlardan hoşlananları bekliyor. EGET Tarım’da iyi ve ekolojik tarım için solucan gübresi, lavanta fideleri, çiçek fideleri, kaliteli torf satışı bulunuyor.
Lavanta kokulu burs
Trüf mantarının gelişme evresinde, araziye ek değerler katabilmek için EGET Vakfı, meşe fidanlarının arasına lavanta dikimi gerçekleştirdi. Bu sahil bölgesinde lavanta yetiştirilebileceğinin de ispatı oldu. Lavanta fidanlarının isteyen çiftçilere satılması, elde edilen lavantanın satışı ile burs geliri elde edildi. Lavanta tarımının bir diğer çıktısı da bal oldu. Arazi çevresine konulan kovanlardan lavanta balı elde edildi. Bölge arıcıları da ikinci yıldan itibaren bölgeye kovanlarını getirdiler. Bölgedeki çok sayıda arıcının toplamda 600 dolayında kovan getirdiği belirlendi. EGET Vakfı, kendi işletmesinde üretilen lavanta balından elde ettiği gelirlerle, burs sayısını artırdı.
Lavanta yağıyla Türkiye’nin yerli üretimine katkı: EGET TEN markasının doğuşu
Türkiye hemen hemen bütün tarımsal ürünlerin, aromatik bitkilerin yetiştiği bir coğrafya. Şaşırtıcı ama yıllık 300 milyon dolara yakın bir tutarda kozmetik bitki yağı ithal ediliyor ve 170 milyon dolar dolayında açık veriliyor.
EGET Vakfı, elde ettiği lavan yağının daha yüksek getirili, katma değerli ürünlere dönüşebilmesi için, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan damıtma tesisinde, lavanta yağı ürettirdi. Lavanta yağını hammadde olarak satmak yerine, bununla kozmetik ürünler üretmenin yollarını aradı. Bu konuda, Sağlık bakanlığı onaylı ve deneyimli bir sanayi kuruluşunda yapılan denemelerle başarılı sonuçlar elde edildi. Sağlık Bakanlığı dahil ürünlerin her türlü sertifikası alınarak EGET TEN markasıyla kolonya, sıvı sabun, lavanta yağlı tonik, şampuan, el yapımı katı sabun, lavanta suyu Vakıf işletmesinin (eget.com.tr) internet mağazasında satışa sunuldu. Ürünlerin ikinci yılında, Türkiye’nin en büyük online satış mağazaları, EGET ürünlerini satmaya başladılar.