ÖĞRENCİLER EKOLOJİK TARIMI UYGULAMAYLA ÖĞRENECEK

 

          Okumak için tıklayınız.

Haber Yazarı: Seda GÖK – Ticaret Gazetesi

EGET Vakfı ve Muğla Amerikan Kültür Koleji (TAÇ Okulları) ortak çalışma başlattı

Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm (EGET) Vakfı ve Muğla Amerikan Kültür Koleji (TAÇ Okulları) öğrencilere, ekolojik tarım uygulamaları gerçekleştirmek üzere örnek bir proje başlattı. TAÇ Okulları bünyesindeki 2 bin 500 metrekare (2,5 dönüm) arazi, ekolojik tarım uygulaması için ayrıldı. Öğrenciler, bu alanda EGET Vakfı tarım uzmanlarının önderliğinde ekolojik tarım uygulamaları yapacaklar. EGET Vakfı ve Muğla Amerikan Kültür Koleji arasında uygulamaya yönelik protokol imzalandı.
2021-2022 eğitim döneminde, anaokulu, ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim amaçlı kesintisiz ekolojik tarım uygulamaları programı başlatılacak.
Uygulamayla öğrenciler, ekolojik tarımın önemini ve geleneksel tarımdan farkını; belli başlı sebze fidelerini birbirinden ayırt etmeyi; zararlılarla mücadelede tarımsal zehirlerin değil, solucan gübresi gibi doğal gübrelerin ve böcek def edicilerin kullanılması gerektiğini; vahşi sulamanın toprağa ve bitkilere zarar verdiğini ve en sağlıklı sebzenin kendilerinin yetiştirdiği sebze olduğunu öğrenmiş olacaklar.
Öğrenciler, gelecekte bilinçli birer tüketici olacaklarından, bireysel tercihlerinde ekolojik tarımsal yöntemlerle yetiştirilen sebze ve meyveleri tüketmeyi yeğleyecek; bir ülke ekonomisi için sürdürülebilir tarımın ne denli önemli olduğu bilgisi onlarda henüz çocukluk yaşında filizlenmiş olacak.

ÖĞRENCİLER KENDİ ELLERİYLE FİDE DİKİP YETİŞTİRECEKLER
Ekolojik tarıma ayrılan arazi, EGET Vakfı’nın yönlendirmesi ve ziraat mühendisleri eşliğinde dikime uygun olarak hazırlandı. EGET Vakfı mühendisleri bu tarlada, ekolojik tarımın ne olduğunu öğrencilerin anlayabileceği yalınlıkta anlatarak sebze fidelerini tanıtacaklar. Öğrencilere daha sonra sebze fidelerinin toprağa nasıl dikileceği; dikim yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği, can suyunun nasıl verileceği gibi bilgiler edindiler. İlerleyen derslerde, öğrenciler, fidelerin gelişimini gözlemlerken dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgilendirilecekler. Bitkilerde oluşabilecek hastalıkların gözlemlenmesi; bunlarla ekolojik olarak nasıl mücadele edilebileceği, yüzde yüz doğal bir gübre olan solucan gübresinin tarımda kullanımı gibi konularda da öğrencilere uygulamalı eğitimler sağlanacak.

ÖZER: TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMALI
İşbirliğine yönelik değerlendirmelerde bulunan EGET Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Safai Özer, programa yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu proje, yalnızca Muğla için değil, Türkiye için de örneklerine az rastlanır cinsten önemlidir. Henüz anaokulu ve ilköğretim düzeyinde edinilen bu bilgilerle öğrenciler, yaşamsal beceriler kazanmakla kalmayıp bir yetişkin olduklarında da kullanacakları ve geleceklerini, dolayısıyla toplumu biçimlendirici değerde kazanımlar sağlayacaklar; dahası, anne, babalarının bu bağlamda eğitilmelerine bile aracı olacaklardır. Profesyonel düzeyde, üstelik tarımın ekolojik boyutunu ön plana çıkartarak uygulanacak olan bu projenin birçok okul için de öncü bir proje olacağını düşünüyoruz. TAÇ okullarının öğrencilerine ekolojik tarım bilinci kazandırmak istemesi, çok önemli bir farkındalığın göstergesidir. İşbirliği yapmaktan dolayı sevinçliyiz.”

OSMAN DOĞAN: ÖĞRENCİLERİMİZİN İLERİ GÖRÜŞLÜ, EDİNDİĞİ BİLGİLERİ HAYATLARIYLA İLİŞKİLENDİREN KİŞİLER OLMASINI İSTİYORUZ
Muğla Amerikan Kültür Koleji (TAÇ Okulları) kurucularından Osman DOĞAN da ekolojik tarım bilincinin küçük yaşta kazandırılmasını hedeflediklerini belirterek şunları kaydetti: “TAÇ Okulları olarak, öğrencilerimize sağlanan eğitimle, onların edinecekleri bilgileri hayatlarının her alanıyla ilişkilendirmeleri, vizyonumuz gereğidir. Bu konuda üzerimize önemli bir sorumluluk düştüğü düşüncesinden hareketle, güzel bir adım attık. Ekolojik tarım konusunda girişimleri ve önemli çalışmaları olan ve edindikleri geliri öğrencilere burs olarak aktaran EGET Vakfı’yla iş birliğimizin önemli olduğunu düşünüyorum. Anaokulu ve ilköğretim düzeyindeki öğrencilere sağlanacak bir tarımsal eğitim, yalnızca teoride kalmamalıdır. Toprağa dokunmadan, fide dikmeden, bitkinin büyümesine tanıklık etmeden eğitim görmek, öğrenilenlerin kısa sürede unutulmasıyla sonuçlanacaktır. Bu eğitimin kalıcı olması ve uzun vadeli yararlarının görülmesi, ancak arazide ve bire bir uygulamalarla mümkündür inancındayız.”

ÖZLEM UZMAN: AMAÇ, GELECEK KUŞAKLARA DOĞRU BİLGİ AKTARILMASI
EGET Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman da şunların altını çizdi: “Uygulama sırasında EGET Vakfı ziraat mühendisleri, birer gözetmen olarak öğrencilerin kaydettiği gelişimi de belgelendirecektir. Burada temel amaç, öğrencilerin ekolojik tarımı ve doğayı daha iyi tanıması ve sevmesi; dolaysıyla gelecek kuşaklara da doğru bilgilerin aktarılarak ülkemizin tarım konusunda altyapı oluşturmasıdır. Günümüz tarımını, toprağın hoyratça kullanıldığı; hastalıkları önlemek için gübre ve ilaç adı altında zehirli kimyasalların kullanıldığı ve yiyeceğimiz bitkilere böcek zehirlerinin uygulandığı; vahşi sulama yapılarak su kaynaklarının tüketildiği bir yöntem olarak tanımlayabiliriz. Bu yöntem, uzun vadeli sosyal ve çevresel kaynakları feda etmek pahasına, kısa dönem kazançlar elde etme sistemidir aslında. Sürdürülebilir tarım, çevresel etkileri göz ardı etmeksizin ekonomik olarak da yararlı bir modele duyulan gereksinim sonucu ortaya çıkmıştır. Ekolojik tarım, tam da bugün artık ihtiyacımız olan; ekonomik olarak erişilebilir; çevreye duyarlı ve sosyal olarak kabul edilebilir sistemler önerir. Ülkemizde tarıma çok elverişli toprak ve iklim koşullarının varlığı, konuyu, Türkiye için çok daha anlamlı kılmaktadır. Umarız bu proje bütün ilköğretim okullarımıza örnek olur.”