EGET Vakfı’ndan 62 Öğrenciye Burs

,

Sinan Boyacı – Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Eğitim Geriatri Ekolojik Tarım Turizm Vakfı (EGET), yöre halkından aldığı zeytinyağının satışından elde ettiği gelirin bir kısmıyla öğrencilere burs veriyor. EGET Vakfı, Lavanta, Sızma Zeytinyağı ve Süs Bitkisi gibi birçok ürünle beraber çeşitli ürünlere de ev sahipliği yapıyor.

 

Muğla’da faaliyet gösteren Eğitim Geriatri Ekolojik Tarım Turizm Vakfı (EGET), yöre halkından aldığı zeytinyağının satışından elde ettiği gelirin bir kısmıyla öğrencilere burs imkânı sağlıyor. EGET Vakfı, Lavanta, Sızma Zeytinyağı ve Süs Bitkisi gibi birçok ürünle beraber çeşitli ürünlere de ev sahipliği yapıyor.

Şimdiye kadar öğrencilere burs desteği verdiklerini söyleyen, Kurucular Kurulu Üyesi ve EGET Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, “Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm (EGET) Vakfı, 25-Temmuz-2015 tarihinde Safai Özer ve Özlem Uzman tarafından Muğla’da kuruldu. EGET Vakfı’nın Vakıf senedinde ‘değiştirilemez’ olarak anılan en önemli amacı, maddi açmazlar nedeniyle eğitimini sürdürmekte zorluklar yaşayan öğrencilere maddi destek sağlamak, böylece toplumun kültürel ve bilimsel gelişimine hizmet etmektir. Bu amacımızın yanı sıra ekolojik ve sürdürülebilir tarım uygulamalarında yenilikçi sistemler aracılığıyla yeni kalkınma modelleri oluşturma girişimi içindeyiz. Doğayı korumaya aşırı özen göstermek; eko-turizm, çiftlik turizmi ve sağlıklı yaşam turizmini, kısaca sürdürülebilir turizmi özendirmek istiyoruz. Geriatri ve gerontoloji odaklı yatırımlar yapmayı planlıyoruz” dedi.

“SOSYAL GİRİŞİMCİ-OLMAYI YEĞLEDİK”

Başkan Özlem Uzman, “EGET Vakfı burslarının sürekliliğini nasıl sağlayacağımız, Vakfı daha kurmadan üzerinde uzun uzadıya düşündüğümüz bir konuydu. Sadece bağış talep ederek varlığını sürdürmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşu olmak yerine, geliştirdiği projelerle, yaptığı yatırımlarla kendi döner sermayesini oluşturan bir yapı kurmayı, güncel tanımıyla bir -sosyal girişimci-olmayı yeğledik. Bu amaçla da Vakfı kurmamızdan kısa bir süre sonra EGET Vakfı İktisadi İşletmesi’ni kurduk. EGET Vakfı İktisadi İşletmesi kısa bir süre içerisinde pek çok ilki gerçekleştirdi. Türkiye’nin en geniş ilk özel trüf işletmesini kurdu. Sahil kentlerinin ilk lavanta tarlasını oluşturdu. Kozmetik ürünler pazarına da girerek kendi lavantalarının yağıyla Sağlık Bakanlığı onaylı kozmetik ürünler pazara sundu. EGET markasının başarıları bununla da sınırlı kalmadı: İktisadi İşletmemiz’in EGET Gıda kategorisinde EGET Kuzluk markasıyla sattığı erken hasat filtresiz sızma zeytinyağı, Japonya’daki Uluslararası Olive Japan 2020 Sızma Zeytinyağı Yarışması’nda 23 ülkeden 700 marka arasında gümüş madalyaya layık görüldü. Bununla birlikte, EGET Tarım kategorisinde, İl Tarım Müdürlüğü’nden ve Süs Bitkisi Üretici birliğinden almış olduğumuz onay belgeleriyle satışa sunduğumuz lavanta fidesi satışlarımız da olmakta. EGET Vakfı İktisadi İşletmesi’nin satışlarından edinilen tüm gelir EGET Vakfı burslarına aktarılmakta. Bununla birlikte elbette EGET Vakfı’nın düzenli bağışçıları da var. İlk burslarımızı vermeye başladığımız 2016-2017 öğrenim yılından beri 110 öğrenciye burs vermiş bulunuyoruz. 2020-2021 öğrenim döneminde burs verdiğimiz öğrenci sayısı 62’ye vardı. Her öğrenciye, üniversite öğrenimleri bitene dek, ayda 350 TL; yılda dokuz ay burs vermekteyiz” diye belirtti.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE BURSLARIN DEVAM ETMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Bir diğer Kurucular Kurulu Üyesi ve EGET Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Safai Özer ise, “Bugüne kadar EGET Vakfı bursları için 32.243 öğrenci başvurdu. Burs vermeye başladığımız ilk yıldan itibaren, başvuru değerlendirmeleri, Burs Yönetmeliği’miz doğrultusunda tamamıyla EGET Vakfı tarafından geliştirilmiş bir yazılım aracılığıyla, insan hatasını ortadan kaldıran bir bilişim sistemi ile gerçekleşmekte. ‘BUSED’ (Bursiyer Seçme Değerlendirme Sistemi) adını verdiğimiz yazılımımız ile binlerce veriyi doğrulukla, kolaylıkla ve hızla, Eğitim ve Burs Komisyonu’muzun belirlemiş olduğu kriterler uyarınca işleme, değerlendirme ve raporlama olanağına sahibiz. Özellikle pandemi döneminde bursların devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. O nedenle sorunuzun yanıtı evet, hatta geçen yıl 34 olan öğrenci sayımız 2020-2021 öğrenim döneminde 62 oldu. Yapılan bir araştırma, üniversite öğrencilerinin yüzde 34’ünün bilgisayarı- tableti ya da internet bağlantısı olmadığını gösteriyor. Uzaktan eğitimin sürdüğü bu dönemde asıl tam da şimdi bu öğrencilerin bizlerin desteğine gereksinimi var. Burs verdiğimiz öğrencilerimizin birçoğunun evinde bilgisayar olmadığı gibi akıllı telefonu olanların da birçoğu eğitime dâhil olabilmek için telefonlarını kardeşleriyle paylaşmak zorunda” dedi.

“EĞİTİLMİŞ GENÇLERE ULAŞACAK”

EGET Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Safai Özer, “EGET Vakfı’nı kurduğumuz günden beri tek hedefimiz var; o da burs verdiğimiz öğrenci sayısını artırmak ve böylelikle güzelim ülkemizin gelişimine hizmet etmek. Çünkü “Atatürk’ün eğitimdir ki bir milleti ya özgür, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözünü sonuna kadar benimsiyor; bu ülkenin hak ettiği yere eğitilmiş gençlerle ulaşacağına yürekten inanıyoruz” diye konuştu. Kurucular Kurulu Üyesive (EGET) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, “Vakıf olarak, çağın gereksinimi olan tarımsal ürünler üretmek; yöredeki çiftçiler için örnek tarım işletmeleri oluşturmak ve elde edilen gelirle burs verdiğimiz öğrencilerin hayatına dokunmak çok güzel bir duygu. Biz bu yolda özveriyle çalışmaya devam edeceğiz. Herkesi daha duyarlı olmaya; sadece EGET Vakfı’nı değil, bizim gibi eğitime gönül vermiş diğer sivil toplum kuruluşlarını da desteklemeye çağırıyoruz” diye belirtti.

Kaynak:Muğla Postası