EGET VAKFI VE TED ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÇAĞRI: DOĞAYLA BARIŞIK YAŞAM İÇİN ATABİLECEĞİNİZ ADIMLAR VAR

Haber Kaynağı: Ticaret

03 Ağustos 2023 Perşembe 15:00

TED Üniversitesi ve EGET Vakfı gençler için Doğayla Yaşam Akademisi başlıklı bir eğitim kampı düzenledi.

 

EGET Vakfı ve TED Üniversitesi’nden çağrı: Doğayla barışık yaşam için atabileceğiniz adımlar var

SEDA GÖK

Türkiye’nin eğitim alanındaki köklü sivil toplum örgütlerinin önde gelenlerinden Türk Eğitim Derneği’nin (TED) yükseköğretime kazandırdığı TED Üniversitesi ve dar gelirli öğrencilere burs sağlamak amacıyla faaliyetlerini yürüten Muğla merkezli EGET (Eğitim Geriatri Ekolojik Tarım Turizm) Vakfı sürdürülebilir yaşam konusunda gençleri bilgilendirmek için Doğayla Yaşam Akademisi düzenledi.
TED Üniversitesi bilim insanlarıyla, EGET’in uzman kadrolarının bir araya gelmesiyle ve depremden etkilenen üniversite öğrencileriyle, EGET’ten burs alan üniversite öğrencilerinin katılımıyla TOVAK Uluslararası Marmaris Akademisi’nin Marmaris/Turunç’taki tesisinde düzenlenen kamp Temmuz ayında tamamlandı. Kampta, çevreci ve sürdürülebilir yaşam odaklı bilimsel ve uygulamalı eğitim ve atölye çalışmaları yapıldı.

EGET Vakfı eğitmenleri ve TED Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinin tasarladığı kuramsal dersler, katılımcıların sürdürülebilir yaşama dair toplumsal, sanatsal ve ekonomik bilgiler edinmesini sağladı. EGET Vakfı eğitmenlerinin yönettiği atölyelerde ise günlük yaşamlarında sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar konusunda pratik bilgi ve deneyimler elde etti. Kampta, sahne sanatları uygulamaları, film gösterimi, ören yeri gezisi ve müzik dinletileri, tekne turu da düzenlendi.

Kamp çalışmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan EGET Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, disiplinler arası bir yaklaşımla nitelikli bir eğitim faaliyeti oluştuğunu belirterek şunları kaydetti:

“Uzun süredir geniş bir ekiple üzerinde çalıştığımız program, sürdürülebilirliği zengin bir içerikle ele almakta. Doğayla Yaşam Akademisi, EGET Vakfı’nın yenilikçi ve öncü bakış açısı ile TED Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünün çevreci, genç ve dinamik yapısının uyum içinde harmanlanması sonucu ortaya çıktı. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz programa öğrencilerin yoğun ilgisi ve programın yetkin eğitmenlerle zengin bir içerikle sunulması sonucu yakaladığı başarı bizi çok mutlu etti.
Öğrenciler bir hafta boyunca bir yandan yoğun kuramsal ve uygulamalı eğitimler alırlarken öte yandan doğanın içinde keyifli saatler geçirme fırsatı buldular. Sürdürülebilirlik konusunda gençlerin bilinçlenmesi adına bu tür programların yaygınlaşmasının gerektiğini düşünüyor, Doğayla Yaşam Akademisi’ni ilerleyen süreçte devam ettirme ve uluslararası boyuta taşımak üzere girişimlerde bulunuyoruz.”

Doç. Dr. Taner Can: Doğa cep telefonuna yansıyan bir manzara olmaktan çıkarılmalı

TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Can da yenilikçi bir eğitim verildiğinin altını çizerek şunları vurguladı:

“Bu yenilikçi eğitim girişiminin daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir deneyim sağladığına inanıyor ve çevre sorunlarıyla etkili mücadele için bu tür eğitim programlarının sayısının artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite-vakıf işbirliğinin güzel bir örneği olan Doğayla Yaşam Akademisi’nin doğayı, cep telefonu kamerasına yansıyan bir manzara olmaktan çıkararak deneyimleyerek öğrenmenin merkezine yerleştiriyor. En büyük dileğim bu sene birincisi düzenlenen eğitim programını devam ettirmek.”

Doğayla barışık yaşam mümkün: İşte bazı tavsiyeler

Doğayla Yaşam Akademisi’nde sosyal etkinlikler yanında, sürdürülebilirlik, edebiyatta çevre kuramları, zeytinyağını tanıma ve tadımlama, çevre ekonomi politiği, çevre dostu yaşam için ipuçları, kompost, solucan gübresi, balkon bahçeciliği, çevre korumada sivil toplumun önemi gibi başlıklarda eğitimler verildi.

Gençler, kuramsal bilgi ve etkinliklerin ötesinde, günlük yaşamlarını daha çevreci, sürdürülebilir hale getirmek için yapabileceklerini öğrendiler. İşte herkesin uygulayabileceği bazı tavsiyeler:

• Yaz mevsiminin kabusu sivrisineklerden kimyasal zehirler kullanmadan doğal yağlarla kurtulun:

250 ml suya onar damla, okaliptüs, nane ve lavanta yağı ve gliserin ekleyip çalkalayarak ve püskürmeli bir şişeye koyarak doğal sivrisinek kovucu sprey hazırlayabilirsiniz. Üstelik böylece kimyasalların zararlı etkilerinden de kurtulmuş olursunuz.

• Organik atıklar çöp değildir, kompost yapıp çiçeklerinizi kimyasal gübre olmadan daha sağlıklı hale getirebilirsiniz:

Sebze, meyve vb. organik atıklardan gübre yapabilirsiniz. “Yeşil yaprak” olarak adlandırılan sebze ve meyveler, ot ve yumurta kabukları, kahve atıkları ile “kahverengi atık “olarak adlandırılan kurumuş yaprak, kâğıt parçaları, ağaç ve kuruyemiş kabuklarını uygun bir kapta üst üste yerleştirip biraz toprak ekleyerek ve arada bir havalandırıp nemlendirerek çürümeye bırakın. Hepsi bu kadar. Bu zengin karışım çiçeklerinizin ihtiyaç duyduğu doğal bir gübredir. Böylece kimyasal gübre-besleyici kullanmamış olacaksınız.

• Atıklarını kaynakta ayrıştırın:

Evsel atıklar ne yazık ki çöp depolama alanlarına gitmektedir. Ülkemizde yerleşim birimlerinin önemli bir kısmında hala kontrolsüz-vahşi çöp depolama yapılmaktadır. Oysa, evsel atıklarınızı ayrıştırarak bırakırsanız, depolamaya giden atığın çok daha az olması için katkıda bulunmuş olursunuz. Teorik olarak, çöplüklere giden atıkların yüzde 90’ının üzerinde bir oranını aslında geri kazanılabilir, atılmaması gereken malzemeler oluşturuyor.

• Öykülerin gücünü keşfedin:

Edebiyat, okuyucuları farklı dünyalar, bakış açıları ve deneyimlerle tanıştırma konusunda olağanüstü bir güce sahiptir. Doğanın güzelliğini, ekosistemlerin hassas dengesini veya insan eylemlerinin yıkıcı sonuçlarını canlı bir şekilde tasvir eden edebiyat eserlerini okuyun. Bu etkileyici anlatılar, doğal dünya ile daha derin bir duygusal bağ kurarak empati geliştirmenizi sağlar ve sizde olumlu değişim isteği uyandırır.

• Ekoeleştirel perspektifleri keşfedin:

Ekoeleştiri, edebiyat ile çevre arasındaki ilişkiyi inceleyen eleştirel kuramdır. Yazarların eserlerinde ekolojik konuları nasıl temsil ettiklerini eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmemize olanak sağlar. Edebiyatın doğal dünyayı nasıl yansıttığını ve şekillendirdiğini anlamak istiyorsanız ekoeleştiri kuramını incelemelisiniz.

• Diyalog ve toplum katılımını teşvik edin:

Edebiyat, diyalog başlatma ve bireyleri eyleme geçirme gücüne sahiptir. Çevresel konularla ilgili tartışmalara katılım için bir katalizör görevi görür. Çevresel konuları ele alan edebiyat eserleriyle ilgili kitap kulüpleri ve okuma toplulukları düzenleyin. Katılımcıları düşüncelerini, endişelerini ve sürdürülebilir çözüm önerilerini paylaşmaya teşvik edin. Diyalog ve toplum katılımını teşvik ederek, bireylerin çevresel sorunları daha iyi anlamalarını ve daha yeşil bir geleceği desteklemek için işbirliği yapmalarını sağlayabilirsiniz.

• İyi bir zeytinyağını nasıl anlarsınız?

İyi bir zeytinyağı sağlık için büyük önem taşıyor. Sadece sağlığa katkısı değil, lezzetiyle de yemekleri zenginleştiriyor. Peki, iyi bir zeytinyağı nasıl anlaşılır? Kampta bu yönde de bir tadım eğitimi yapıldı. Siz de iyi bir zeytinyağını, kokusunun yarattığı etkiyle ayırabilirsiniz. Zeytinyağını kokladığınızda yeşilken işlenmiş zeytinden kaynaklı meyve ve taze kesilmiş çimene benzer kokuyu duyumsamaya çalışın.