EGET Vakfı Güneşli Güzel Günlere
Gülten Şimşek
Bir saatliğine mutluluk arıyorsan gündüz biraz kestir.
Bir günlüğüne mutluluk arıyorsan balığa çık.
Bir yıllığına mutluluk arıyorsan bir servete kon.
Bir ömür boyu mutluluğu arıyorsan birilerine yardım et demiş Çinliler.
Özlem Uzman ve Safai Özer ömür boyu mutlu olmayı seçmişler.
Birilerine yardım etmek kaderlerine dokunmak istiyorlar.
Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm kavramlarını içine alan EGET Vakfı kurmuşlar ve
topluma hizmet etme ülküleri var.
Bu vakfın Mütevelli Heyetinden olan Sayın Çiğdem Kuş’u tanıyorum. Kendisi doktora öğrencisi ve böylesine güzel çalışmada varlık göstermekte.
Sevgili Çiğdem’le konuştukça vakfa sempati duymaya başladım.
Vakfı kurmuşlar ama iktisadi işletmelerle vakıfa gelir kazandırarak, hayatlara dokunmak istiyorlar.
Güzel işler yapıyorlar. Eğitim, ana temalarından bir tanesi.
Ekosistemi korumak istiyorlar. Ekolojik tarımın önemini kavratmak ve bununla ilgili öncü çalışmalar yapma çabasındalar. Turizm keza…
Öncelikle Vakfın, bir evi olması gerektiğini düşünmüşler.10 yıllık bir süre için vakıf merkezi olarak hizmet verecek, Hacı Latifler Evi olarak bilinen harap durumdaki yapıyı, yaşayan, soluk alan bir yapıya kavuşturmuşlar. Vakıf restore edilen bu evde hizmet vermekte. Bahçesi ise sanki botanik bahçesi gibi olmuş, solucan gübresi bile üretiyorlar.
Vakfın temel amaçları var.
Eğitim demiştik ya, her düzeyde eğitim görmekteyken maddi sıkıntı yaşayan öğrencilere öğrenimleri evresince burs ve ayni yardım sağlamak istiyorlar.
Toplumun kültürel, bilimsel ve sosyal gelişmesine hizmet etmek, okul öncesi, ilköğretim, lise, üniversite ve benzeri yüksek öğrenim kurumları kurmak.
Geriatri biliminin gelişmesini sağlamakta katkı sunmak istiyorlar.
Günümüz dünyasında kaçınılmaz bir gereksinime dönüşen ekolojiye saygı ilkesini edinmiş, tarım ve hayvancılığın, ekolojik turizmin, sağlık turizmi ve kültür turizmi başta olmak üzere ülkemizde turizmin gelişmesini sağlayıcı çalışmalar yapmak istiyorlar.
Vakıf kurucuları geçmişten gelen temel sorunların eğitimsizlik olduğunu ve bu nedenle çalışmalarının ana eksenin eğitim olacağını belirtmekteler.
Sevgili Çiğdem’den haber alıyorum ya , bir gün Gülten Hanım bugün lavanta dikim etkinliğimiz var diye haber verdi.Koca Muğla’da ilke kez lavanta tarlası oluşturuldu.Fransa’nın Güneyinde ki Muhteşem bölge olan Provence lavanta ile geçim sağlamaktadır. Kim bilir bir gün Muğla ‘da lavantadan gelir elde eder, duruma gelebilir mi? Eget vakfı belkide ilk kar topunu yuvarlamış olabilir.
Eget Vakfı’nın kişilerle ya da kurucu isimleriyle değil eğitimine destek olduğu öğrenci sayısının fazlalığıyla, ekolojik dengeyi koruyucu çalışmalarıyla, organik tarıma ve hayvancılığa yaptığı katkılarla, geriatri turizminin ülkemizde başlaması ve gelişmesi için yaptığı çabalarla anılmasını arzu ediyorlar.
Vakfı kurarken ilk önceliklerinin; vakfın uzun yıllar yaşayarak eğitime destek vermeyi sürdürmesini sağlayıcı projeler geliştirme ve bu nedenle, Eget Vakfı’nın kendi döner sermayesini yaratacak bir yapı olmasında karar kılınıyor ve iktisadi işletmelerini kuruyorlar..
İktisadi işletmelerinin ilk faaliyetini Eget Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesi oluşturuyor. Vakıf Kurucuları tarafından vakfa bağışlanan Ula Armutçuk Mahallesinde yer alan 22.000 m2’lik arazide aylar süren tesfiye çalışmaları yapılıp çalışmaların tamamlanmasının ardından, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden satın alınan, köklerine trüf sporu aşılanmış 415 meşe fidanı, düzenlenen ve katlımın yüksek olduğu bir açılış etkinliğiyle araziye aktarılıyor.
Trüf mantarının hasadına kadar geçecek sürede araziden en verimli şekilde yararlanabilmek için trüfün gelişimini desteklediği bilinen lavanta bitkisini de ‘Eğitime Destek Olsun Lavantanın Çiçeği‘ sloganıyla düzenledikleri bir piknik etkinliği ile meşe fidanlarının arasına dikiliyor. Böylece, Eget Vakfı, bu konuda da öncü olarak tüm sahil kentlerimizin ilk lavanta işletmesini kurmuş oldular ve buradan kazanılan paralar eğitime destek için öğrencilere burs verilecek.
Ana amacı eğitim bursu vermek olan vakfın bir diğer amacı da geriatri ve gerontoloji bilimine katkıda bulunucu çalışmalar yapmaktır. Geriatri ve gerontoloji orta yaş ve üstü insanların sadece tıbbi gereksinimlerinin değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal gereksinimlerinin de karşılanarak sağlıklı yaş almalarına ortam hazırlamak demektir. Geriatri bilimi, tıbbi konulara odaklanırken gerontoloji daha genel anlamıyla yaşlanmanın sürecini inceler; sadece yaşlıların sorunlarıyla değil, doğuştan itibaren yaşlanmamak ya da sağlıklı yaş almak için uygun çevre ve beslenme koşulları gibi kavramların üzerinde durur.
Eget Vakfı orta yaş ve üstü insanların yaşama arzu ve isteğini diri tutabilmek için yaşamdan uzak değil yaşamın içinde kalmalarına olanak sağlayıcı projeler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu projelerini gerçekleştirmek için de Yaraş sırtlarında Elkin ve Böbecen yaylalarında, karaçam ormanlarıyla çevrili, halihazırda satın alınmış 200 dönümün üzerindeki arazilerinde kısaca ifade etmek gerekirse bir ekolojik köy kurmayı hedeflemekteler. Burada ağırlayacakları turistleri, inşa edeceğimiz ekolojik malzemelerden üretilmiş evlerde konaklatırken, onlara 24 saat sağlık hizmeti sağlamayı, bir yandan da onlara organik sebze ve et ürünleri sunmayı ve sanat ve zanaat atölyeleriyle yaşama bağlılıklarını diri tutmayı hedeflemekteler.
Ne diyelim. Güzel işler yapmaktalar. Güzel ve Güneşli Günler için. Yüreğinize sağlık. Teşekkürler. İnsanların avantacı olduğu bir dünyada harika işler yapmaktasınız.
EGET Vakfı Güneşli Güzel Günlere Gitmekte…