DOĞADAN SİZE; SİZDEN EĞİTİME
Haber Kaynağı: Oksijen Gazetesi
EGET Vakfı, kurucuların bağışladığı 22 bin metrekarelik alanda yetiştirdiği ürünlerle hem vakfı ayakta tutuyor hem de maddi güçlük çeken öğrencilere sağladığı burslarla nefes oluyor
Muğla’ya yerleştiğim ilk günden itibaren Boğaziçi Üniversitesi’nde aynı dönem okuduğumuz halde tanışmadığımıza hayret eden konu komşunun “Eget Vakfı’nı nasıl bilmezsiniz?” sorularına boş gözlerle bakarak altı yılı devirmişim. Her ay bir pazar günü Akyaka’da kurulan Slowfood-Gökova/Yerel Üretici Pazarı’nda Eget Vakfı’nın da standını görünce hemen koşup kültive edilmiş kuşkonmaz fidesi ve küstüm çiçeği (Mimosa pudica) gibi bende olmayan birkaç fide aldım, lavantadan yapılmış şampuan, sabun, kolonya, tonik gibi bazı ürünlere de göz koydum. “6-7 Ağustos‘ta Lavanta Hasat Şenliğimiz var” dediler. “Aaa, ben daha yeni İstanbul Adalar’dakini ve Muğla-Menteşe’dekini yazdım? Yine mi lavanta!” diye ellerimi iki yana açıverince izah etme gereği duydular haliyle! Eget Vakfı geleneksel hale gelen ve bu yıl altıncısı düzenlenen Lavanta Hasat Şenliği’ni bu bölgede ilk başlatanlardanmış.
Çok sayıda etkinlik düzenliyorlar
Muğla merkez, Ula, Gökova, Akyaka, Marmaris, Hisarönü, Datça, Akbük, Bodrum, Milas, Dalyan, Dalaman, Köyceğiz ve Göcek’ten (Dolmuş ön panel yazısı gibi oldu ama o hafta sonu buralarda olanlara kolaylık ve motivasyon sağlasın diye yazdım!) 15 dakika ile 1.5 saat aralığında kolayca ulaşılacak Ula-Armutçuk’taki Lavanta Hasat Şenliği’nde birçok aktivite var. Sadece büyükler ve çocuklar için lavanta hasadı değil, aroma terapi uygulama atölyesi, distilasyon merkezi tanıtımı, zeytinyağı tanıma, seramik atölyeleri, çocuk heykel atölyeleri ve drama çalışmaları, pazar akşamı da Edward Aris konseri gibi iki güne yayılmış 15.30-22.00 arasındaki etkinliklere katılmak isteyenler olabilir. Bazısı ücretli, bazısı ücretsiz, detayları @egetvakfı Instagram hesabında.
Vakfın amacı maddi olanaksızlıklar nedeniyle öğrenimini sürdürme güçlüğü çeken öğrencilere burs sağlamak. Bursların kesintiye uğramaması için ekonomik açıdan sağlam temellere oturan, projeleri ile döner sermaye oluşturan bir sistem kurgulamışlar. Kurucuların vakfa bağışladıkları 22 bin metrekarelik alanda yetişen ürünlerden elde edilen gelirle ayakta duruyorlar.
Meşe fidanlarıyla trüf üretimi
2015’te Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden satın alınan, köklerine trüf sporu aşılanmış 415 meşe fidanını araziye geçirmişler. Kışlık siyah tür diye bilinen mantar Tuber melonosporum, Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak da yetişebiliyormuş. Altı metre arayla dikilen meşe fidanlarının arasında kalan alanları verimli bir şekilde değerlendirebilmek için yetiştirmesi zahmetsiz bir bitki olan ve bizim buraların kireçli toprağını seven Lavandula X intermedia ve Lavandula angustifolia dikilmiş.
Hiçbir kimyasal madde kullanmadan, kol gücü ile hasat ettikleri lavantaları damıtarak yağını katma değerli ürünlere dönüştürüp EGET TEN markasıyla satmaya başlamışlar. Lavanta yağlı şampuan, el yapımı katı sabun, sıvı sabun, lavanta kolonyası, tonik saf lavanta suyu (lavanta hidrosolü), gündüz kremi, duş jeli, yüz yıkama jeli ve vücut losyonu gibi ürünlerin gelirleri vakıfa destek olmamızı sağlıyor. Kozmetik ürünler de önemli bir konu olduğu için tüm ürünleri doğal yöntemlerle yasa ve yönetmeliklerle uygun, akredite laboratuvarlarda tüm testleri tamamlanmış ve Sağlık Bakanlığı’nın Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) kayıt edilmiş olarak satılıyor.
Eget Vakfı’nın iki kurucusu var. Biri Özlem Uzman, diğeri Safai Özer. Ressam ve fotoğrafçı olan Safai Bey, bu yılın mart ayında ne yazık ki aramızdan ayrılmış. Armutçuk Tarım İşletmesi dışında bir de iktisadi işletmeleri var. Lavanta bahçesi oluşturmak isteyen çiftçilere, hobi amaçlı fide yetiştirmek isteyen kişi ve kuruluşlara perakende ve toptan olarak mevsimine göre gojiberry (kurtüzümü), dikensiz böğürtlen, süs bitkileri ve sebze fideleri satışı yapıyor. Ecocert sertifikalandırma kuruluşundan alınmış Organik Tarıma Geçiş Müteşebbis Belgesi olan vakfın sloganı ise “Doğadan size, sizden eğitime”… Bu yazı da benden size, sizden Eget’e.
Ne de olsa eğitim şart!
Yazar: Fem GÜÇLÜTÜRK